Lääkkeen antaminen kissalle
Lähes jokaiselle kissalle täytyy joskus antaa lääkkeitä. Tabletin antaminen kissalle on tunnetusti epätoivon tunteita herättävä operaatio. Tässä jutussa kerron muutamia vinkkejä, joiden avulla lääkitseminen voi sujua helpommin.
Lääkkeenantoa kannattaa alkaa valmistella treenimielessä jo ennen kuin asia on varsinaisesti ajankohtainen. Kissalle voi tarjota herkkutahnoja ruiskusta ja totuttaa sitä suun avaamiseen ja muihin lääkitykseen liittyviin asioihin positiivisen vahvistamisen eli jonkun erityisen hyvän palkkion avulla.
Omien näyttelijäntaitojen hiomisestakaan ei ole haittaa. Kissat ovat mestareita aistimaan, että jotain epätavallista on tekeillä. Oli lääke piilotettu miten taidokkaasti hyvänsä, kissan huomatessa että tilanteessa on jotain epäilyttävää jää lääke takuulla syömättä.
Toisaalta, jos lääke on annettava pakolla, kissan oloa helpottaa, kun se tietää milloin lääkitsemistoimenpiteet alkavat ja milloin ne loppuvat. Voit esimerkiksi käyttää aina lääkettä antaessaan tiettyjä hanskoja. Hanskojen riisuminen kertoo kissalle, että homma on hoidettu ja saa rentoutua. Hanskojen käyttämisestä on myös toinen hyöty: niiden avulla kissa ei yhdistä ihmisen (paljaita) käsiä ikäviin asioihin.
Kaikki pakolla tehtävät toimenpiteet murentavat väistämättä kissan ja ihmisen välistä luottamusta. Sen vuoksi pakkokeinoja tulisi pyrkiä välttämään aina kun mahdollista. Kissan totuttaminen erilaisiin toimenpiteisiin jo ennakolta vähentää pakkokeinojen tarvetta. Jos ikäviä asioita kuten lääkityksiä joudutaan suorittamaan, kannattaa vastapainoksi panostaa myös mukaviin ja luottamusta lisääviin juttuihin kuten leikki- ja hellyyshetkiin, tempputreeniin ja muihin virikkeisiin.
Lääkevalmisteita on saatavissa muun muasssa tabletin, kapselin ja tahnan muodossa, nestemäisinä valmisteina, paikallisvaleluliuoksina ja voiteina. Joidenkin lääkkeiden kohdalla valmisteita löytyy useammassa muodossa. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeissä kilpirauhaslääkkeissä ja muutamissa antibiooteissa on olemassa sekä nestemäinen että tablettivaihtoehto.
Perinteinen menetelmä lääkkeen antamiseen on ollut kääriä kissa pyyhkeeseen ja tunkea tabletti syvälle nieluun. Joidenkin kissojen kohdalla sormen työntäminen suuhun ei ole hyvä ajatus. Tablettiruisku on loistava apuväline, jolla tabletin saa sujautettua riittävän pitkälle ilman vaaraa puremahaavoista. Onnistumisen avain on työntää tabletti suoraan edestä nieluun kielen takaosaan. Jos sen tuuppaa sivuttain leukakaaren ja posken väliin, ei tabletti voi millään tulla nielaistuksi vaan jää suuhun pyörimään. Tabletin nieluun pudottamisen jälkeen pidetään suu kevyesti suljettuna ja sivellään kaulan alta, jotta kissa nielaisisi. Ellei se nielaise, voi suuta avata ihan pikkuisen ja koskettaa sormella kieltä. Tällöin kissa yleensä viimeistään nielaisee. Toinen tapa on ruutata lääkeruiskulla vettä suuhun tabletin perään. Joillakin lääkkeillä kuten doksisykliini- ja klindamysiiniantibiooteilla veden antaminen on tarpeen myös tabletin huuhtelemiseksi ruokatorvesta mahalaukkuun, koska ruokatorveen jäädessään tabletti voi aiheuttaa vakavaa limakalvoärsytystä.
Vettä tai nestemäistä lääkettä annostellaan suuhun vain hyvin pieni määrä kerrallaan. Kissa pystyy nielaisemaan vain 0,5 ml yhdellä nielaisulla. Jos nestettä ruuttaa suun täydeltä, kissa tuntee tukehtuvansa eikä edes pysty nielemään.
Tabletin tai kapselin nielemistä voi helpottaa sen liukastaminen voilla. Pahanmakuiset tabletit voi laittaa tyhjiin liivatekapseleihin, joita voi ostaa apteekeista (tai hyödyntää esimerkiksi tyhjentyneitä Zylkene- tms. kapseleita).
Koska lääkkeen antaminen pakolla on kurjaa sekä kissalle että omistajalle, kannattaa aina ensin kokeilla pehmeämpiä menetelmiä. Jotkut lääkkeet on maustettu lihan tai maksan makuisilla aromeilla ja ne saattavat kelvata herkkujen joukossa sellaisenaan. Tarvittaessa lääkkeen voi piilottaa johonkin voimakkaan tuoksuiseen kissan lempiherkkuun, esimerkiksi tonnikalaan, maksamakkaraan, jauhelihaan, sulatejuustoon tai voipalloon. Kehuipa joku myös kondensoidun maidon toimivuutta. Oma uusin löytöni on Purizon snacks -nimiset pehmeät kissanherkut, joihin mahtuu sisään pieni tabletti. Kaupallisia lääkkeenannon helpottamiseen tarkoitettuja valmisteita ovat Easypill ja Royal canin pill assist. Ne ovat muovailtavia massoja, joiden sisään tabletin tai kapselin saa helposti piilotettua. Piilottelumenetelmää käytettäessä voi olla tarpeen ensin antaa muutama pieni nokare herkkua ilman lääkettä ja vasta sitten lääkkeellä terästetty herkkupallero.
Joidenkin kapselimuotoisten lääkkeiden kapselit voi avata ja osan tablettimuotoisista lääkkeistä murskata, jolloin ne voi sekoittaa ruokaan tai herkkutahnaan tai liuottaa veteen ja antaa ruiskulla. Asia on kuitenkin aina hyvä varmistaa eläinlääkäriltä.
Paikallisvaleluliuokset annostellaan niskan tai takaraivon iholle karvoihin tehtyyn jakaukseen. On tärkeää, että liuos päätyy iholle eikä pelkästään karvoihin. Lääke annostellaan niin ylös takaraivolle, että kissa ei ylety nuolemaan sitä.
Uusin tulokas lääkemarkkinoilla on ruokahalun lisäämiseen tarkoitettu lääkevoide, joka levitetään korvalehden sisäpinnan iholle. Jatkossa voiteina annosteltavia lääkevalmisteita tulee todennäköisesti lisää, koska maailmalla niitä käytetään jo laajemminkin.