Kissan ummetus
Ummetus on yleinen vaiva etenkin vanhemmilla kissoilla. Ummetus tarkoittaa kuivasta ja kovasta kakasta johtuvaa ulostamisvaikeutta.
Ummetus syntyy, kun ulostemassan kulku suolessa hidastuu ja siitä poistuu vettä ja suoloja suolen seinämän läpi. Tällöin ulostemassasta tulee kuivaa ja kovaa. Mikä tahansa suoliston liikettä hidastava tekijä voi johtaa ummetukseen.
Ummetuksen syitä voivat olla:
- nivelrikko: vaikeus hakeutua ulostamisasentoon, hiekkalaatikolle tai pois sieltä kivun ja jäykkyyden vuoksi
- munuaisten vajaatoiminnan aiheuttama nestehukka
- kaliumin- tai kalsiuminpuute
- traumat esim. vanha lantionmurtuma tai hermovaurio
- liian luupitoinen ravinto
- liiallinen nuoleminen ja normaalia runsaampi karvojen nieleminen
- vierasesineiden kuten kankaan syöminen
- suoliston motoriikkaan vaikuttavat lääkkeet esim. opioidikipulääkkeet tai nesteenpoistolääkkeet
- epämiellyttävät hiekkalaatikkokokemukset, jolloin kissa välttelee hiekkalaatikolle menemistä
- ulostamiseen liittyvä kipu ja siitä johtuva ulosteen panttaaminen
- anaalirauhasvaivat
- paksusuolen laajentuma (megacolon)
Pitkäaikainen ummetus voi johtaa ulostemassan pakkautumiseen ja paksusuolen laajentumaan. Laajentunut paksusuoli vaikeuttaa edelleen ulostamista, jolloin ongelma kroonistuu.
Ummetus voi olla ulospäin hyvin vähäoireinen. Ainoa oire voi olla se, ettei kissa ole kakannut pariin päivään. Ummetuksesta kärsivä kissa voi myös käydä usein laatikolla pinnistelemässä, mutta ei saa kakattua. Se voi maukua ja olla levoton. Joskus ummetusmassan ohi voi valua nestemäistä suolensisältöä, jolloin näyttää siltä kuin kyseessä olisikin ripuli. Paksu- ja peräsuolen venytys aiheuttaa kissalla pahoinvointia, joten se voi muuttua ruokahaluttomaksi ja oksennella.
Ummetuksen ensiapuna voidaan antaa parafiiniöljyä suun kautta noin 1 ml/kg 1-3 kertaa päivässä 1-2 päivän ajan. Parafiiniöljy täytyy antaa varovasti ja riittävän hitaasti, jotta kissa ehtii niellä sen eikä öljy päädy keuhkoihin. Keuhkoissa parafiiniöljy voi aiheuttaa keuhkotulehduksen. Parafiiniöljyä ei saa käyttää pitkäaikaisesti, se sopii vain ensiapuun.
Jos parafiiniöljy ei auta tai oireet ovat voimakkaat, kissa on syytä viedä eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä ummetusta hoidetaan nesteytyksellä ja peräruiskeella tai perähuuhtelulla.
Tärkein asia ummetuksen ennaltaehkäisyssä on riittävä nesteensaanti. Kissat ovat ylipäätään huonoja juomaan, ja vanhemmilla kissoilla juominen usein vähenee ennestäänkin. Munuaisvikaiset kissat kyllä juovat, mutta virtsa kulkee elimistön läpi normaalia nopeammin ja kissa kuivuu. Ruokinnassa raksujen määrää on hyvä vähentää ja kostean ruoan osuutta lisätä. Kissaa voi houkutella juomaan enemmän esimerkiksi laittamalla vesikuppeja lähelle kissan lempipaikkoja, makuvesillä ja vesiautomaateilla.
Ummetuksen ennaltaehkäisyssä on myös tärkeää varmistaa, että kissa pääsee hiekkalaatikolle vaivatta ja saa käydä siellä rauhassa. Hiekkalaatikkojen reunojen tulee olla riittävän matalat etenkin seniorikissalla, jolla voi olla nivelrikosta johtuvaa kipua ja kankeutta. Hiekkalaatikot puhdistetaan vähintään kahdesti päivässä.
Toisilla kissoilla ummetuksen ennaltaehkäisyyn sopii kuitupitoinen ruoka esim. Royal Canin Fibre Response tai psylliumin lisäminen kosteaan ruokaan. Psylliumin annos on noin 1/2-2 tl/ateria. Oikean annoksen löytää kokeilemalla. Psylliumin lisäksi ruokaan kannattaa sekoittaa 1-2 ruokalusikallista vettä, koska psyllium imee runsaasti nestettä. Toisilla kissoilla taas toimii paremmin hyvin sulava ja vähäkuituinen eli suolistohäiriöiden hoitoon tarkoitettu ruoka.
Ruokavalion lisäksi voidaan käyttää ulostemassaa pehmentäviä reseptivapaita lääkkeitä makrogolia tai laktuloosia.
- Pegorionin (makrogoli) päiväannos on 1/4 pussillista 6 g pussista. Se voidaan antaa kerta-annoksena tai jakaa useampaan antokertaan. Jauhe sekoitetaan ruokalusikalliseen vettä ja annetaan ruoan seassa tai ruiskulla suuhun.
- Levolacin (laktuloosi) annos on 0,5 ml/kg 2-3 kertaa päivässä. Laktuloosi voi aiheuttaa joillekin kissoille ilmavaivoja ja vatsakramppeja. Tällöin kannattaa kokeilla mieluummin Pegorionia.
Ellei edellä mainituista hoidoista ole riittävästi apua tai potilaalla on paksusuolen laajentuma, voidaan käyttää myös suoliston liikettä lisäävää lääkettä prukalopridia (Resolor) 0,5 mg/kissa kerran päivässä.
Pidempään jatkuvissa tai uusivissa ummetusoireissa on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.